21 Mart 2020 Cumartesi

Small Basic - GraphicsWindow - Bölüm 3


Daha önceki dersimizde belirttiğimiz gibi bu ders GraphicsWindow ile buton uygulaması yapacağız. Bunun için de subroutine - alt yordam kullanmamız gerekiyor. Bu yüzden önceki derste alt yordamı işledik.

Şimdi gelelim buton olayına. Önce kodlar sonra açıklamasına bakalım.


Kodlar:

yazi = Controls.AddTextBox(10, 10)
buton = Controls.AddButton("Yazdır", 10, 40)
Controls.ButtonClicked = yazdir


Sub yazdir
  If Controls.LastClickedButton = buton Then
    GraphicsWindow.Title = Controls.GetTextBoxText(yazi)
    GraphicsWindow.ShowMessage(Controls.GetTextBoxText(yazi), "Uyarı")
  EndIf
EndSub

Satır satır açıklayalım:

1: Burada Controls sınıfını kullanarak ekrana bir TextBox ekleyeceğimizi belirtiyoruz. TextBox, program çalıştıktan sonra içerisine metin girişi yapabileceğimiz form elemanıdır. Bir siteye giriş yaparken kullandığınız kullanıcı adı şifre giriş kısmı gibi yani.
Ve tabi bunu bir değişkene atamamız gerekiyor ki daha sonra kullanırken sorun yaşamayalım.
Parantez içindeki (10, 10) kısmı ise, ekleyeceğimiz TextBox için konum belirtiyor. İlk değer soldan, ikinci değer ise yukarıdan kaç piksel boşluk olacağını belirtiyor. Mantığını hatırlamıyorsanız bu konudaki drawline kısmında ayrıntılı anlatmıştım.
2: Burada da ekrana bir buton ekleyeceğimizi bildiriyoruz.  Yine Controls sınıfını kullanıyoruz. Parantez içindeki özellikler ("Butonun yazısı", x, y) yani yine soldan ve üstten bırakılacak boşluk miktarını belirtiyor. Soldan TextBox ile aynı mesafeyi bırakıyoruz ki aynı hizada olsunlar. Yukarıdan da 40 bırakmak yeterli geliyor normal bir görünüm için. İstediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
3: Eğer bir butona tıklandıysa ne olacağını söylüyoruz. yazdir alt yordamını çalıştır diyoruz. Burada hangi buton olduğu önemli değil, eğer programınızda 3 buton varsa ve herhangi birine basıldıysa yine de bu alt yordam çalışacaktır. Buton seçimini alt yordam içinde yapacağız.
6: Buradan itibaren alt yordamı tanımlamaya başlıyoruz. Alt yordam adı yazdir olacak. 
Dikkat ettiyseniz kodlarda yazdir() gibi bir şey kullanmadık. Önceki dersimizde kullanımımız bu şekildeydi. Bu kez butona tıklandığında çalışacağı için ayrıca yukarıda belirtmemize gerek yok.
7: Evet, buton seçimini burada alt yordamın içinde yapacağımızı söylemiştim.
Burada eğer son tıklanan buton Controls.LastClickedButton buton değişkenine tanımlanmış olan ise, o zaman bu işlemi yap demiş oluyoruz.
Sonrası: GraphicsWindow.Title kısmını önceki yazılardan biliyorsunuz. Pencere başlığı.
GraphicsWindow.ShowMessage ise, belirttiğimiz yazıyı ekrana mesaj olarak çıkarıyor. "Uyarı" kısmı ise çıkacak mesaj penceresinin başlığı.
Controls.GetTextBoxText(yazi)  ise textbox içindeki yazıyı al demek. Yani textbox içine ne yazdıysanız pencere başlığı ve çıkan mesaj penceresinin içeriği o olacak.
Aşağıda görebilirsiniz:


Üsteki resimde gördüğünüz gibi TextBox içine yazdığımız yazı hem GraphicsWindow.Title özelliğini değiştiriyor hem de ekrana bir mesaj penceresi getiriyor. Uyarı kısmı ise gelen mesaj penceresinin başlığı konumunda.

GraphicsWindow konularına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:

Paylaş:

0 yorum:

Yorum Gönder

Soru, sorun, görüş ve önerilerinizi bildirin. En kısa sürede yanıtlayalım...